Lang Leve Rembrandt

Het Rijksmuseum viert in 2019 Het Jaar van Rembrandt en heeft iedereen uitgenodigd om mee te doen aan een grootse zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt (15 juli – 15 september 2019). Totaal zijn er 8390 inzendingen, waarvan dit werk van Phlip van den Dool er een is.

De jury heeft met hulp van een selectiecommissie alle 8390 ingestuurde kunstwerken aandachtig bestudeerd. Helaas is dit werk niet geselecteerd is voor expositie in het museum.

Voor de kunstwedstrijd Rembrandt Leeft! is dit werk ook ingezonden. Online kan dit werk bekeken worden. Er kan ook op gestemd worden

 

Lang Leve Rembrandt van Phlip van den Dool

Dit kunstwerk is een digitale compositie van foto’s die ik gemaakt heb tijdens mijn bezoek aan de expositie in het Rijksmuseum van “Alle Rembrandts”, gecombineerd met schetsen op de Ipad.

In dit kunstwerk combineer ik een beeld gemaakt in de tentoonstellingszaal met zelfportretten en publiek, met beelden uit de Nachtwacht, een ets en ook met de witte rozetten op de schoenen van Marten en Oopjen. In de flanken is het publiek te zien, kijkend anno 2019 naar de tentoonstelling in de zaal met zelfportretten. In het midden is kapitein Frans Banninck Cocq uit de Nachtwacht duidelijk herkenbaar en aan de rechterzijde herkent men luitenant Willem van Ruytenburgh. Zijn lans en delen van het kostuum zijn verder centraal verwerkt in deze compositie. Door het beeld in lagen op te bouwen en verschillende mengvormen tussen de lagen te hanteren, worden de beelden gecombineerd.

Dit kunstwerk legt een verbinding tussen het verleden van Rembrandt uit de 17e eeuw met de huidige tijd en de tentoonstelling anno 2019.

De zaal met zelfportretten in het Rijksmuseum anno 2019, die in de compositie Lang Leve Rembrandt is verwerkt